Шукати в цьому блозі

понеділок, 3 липня 2017 р.

«Роль громадських активістів в процесі децентралізації: можливості та виклики»


З 29 червня по 1 липня поточного року в місті Кропивницькому,  ІСКМ (Інститут соціокультурного менеджменту) проводився навчальний тренінг для громадських активістів. Члени Громадською організації  «Творчість. Ініціатива. Енергія» Анжела Зіненко та Дарія Ратушняк теж приймали участь. Оскільки тема децентралізації почала активний процес в селі, від  Приютівської селищної ради надійшла пропозиція щодо утворення ОТГ, ми як члени громади, активісти, працівники культури просто не могли втрати шанс. Протягом трьох днів ми активно навчалися, вбирали як губка всю корисну інформацію. Великим плюсом було те що тренером був Леонід Жовтило, він є керівником ГО «Фонд розвитку ініціативи громад» місто Мала Виска, де вже два роки діє, працює і активно розвивається ОТГ.
З різних джерел інформації нам доносили що процес децентралізації в нашій країні йде Польським шляхом, але після того як пройшла перша сесія «Сучасний стан та перспективи європейської інтеграції», я переконалася що це не так, і ми йдемо процесом об’єднання шляхом Балтійських країн, а саме Латвії. Великим мінусом є брак інформації про децентралізацію. А все невідоме – лякає, і спонукає тихенько сидіти, щоб не зробити ще гірше, але народна мудрість говорить «Вовка боятися -  до лісу не ходити», тому ми тільки вперед! В Березівці пройшли загальні збори громадян, на яких жителі проголосували за об’єднання.
Наступною була сесія «Реформа децентралізації влади в Україні. Можливості та виклики для територіальних громад» яка носила як інформативний так і практичний характер. Окрім знайомства з законодавчою базою на яку слід спиратися, нас ознайомили з практиками ОТГ з усіх регіонів.  Судячи з побаченого, сміливо можу сказати що тільки в поганого керівника нічого не виходить. Зміни потрібно робити з себе, і все вийде. Тому березівчани активно чекають наступних кроків. 

На мою думку, наступна сесія «Громадська експертиза діяльності органів місцевого самоврядування», була вкрай необхідною. На даному етапі нашого тренінгу, ми змогли практично проаналізувати статути як вже діючої ОТГ так і запропонований шаблон. Кожен учасник активно приймав участь. Під час обговорення аргументовано надавали відповіді на поставлені запитання. Тому ми з Дашою приїхали з великим багажем знань, умінь, маємо навички практичного аналізу. Але знань забагато не буває! Хочемо бути корисними для своєї громади, а тому надіюсь на співпрацю з робочою групою по  написаню стату ОТГ і всієї подальшої роботи. За участь в даному тренінгу ми отримали сертифікати.   

Немає коментарів:

Дописати коментар