Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 15 лютого 2019 р.

ОЙ ПРИЙДИ ВЕСНО, ОЙ ПРИЙДИ КРАСНА


Стрітення - одне з найбільших християнських свят, яке відзначається на  сороковий день після Різдва. Стрітення в нашому краї, як і по всій Україні, – не лише церковне свято. У цей день, за народним повір’ям, зима зустрічається з весною. З давніх-давен Стрітення чекали з особливим нетерпінням і урочисто відзначали, а тому приурочувалося до цього свята чимало звичаєвостей як церковних, так і побутово-господарських.
Саме тому найактивніші читачі завітали до Березівської бібліотеки-філії на народознавчу веселку «Ой прийди весно, ой прийди красна». Під час заходу ведучі Анжела Зіненко та Галина Потабрик розповіли про свято, яке завершує зимовий цикл народних обрядів, про традиції освячення свічок, також засвітили свічку на знак оберегу від біди і лиха. І так, як у народі існує повір'я, що у день Стрітення зима з весною зустрічається і сперечається, то присутні відгадували загадки, грали в ігри та приймали участь в конкурсах. 








































А ще пригощалися обрядовим печивом "Жайворонок" та познайомилися з рецептом його приготування. Захід закінчився майстер класом з виготовлення «Жайворонків», які всі забрали собі на згадку про сьогоднішнє дійство.

Немає коментарів:

Дописати коментар